Ψυχογενής Βουλιμία, η βουβή διατροφική διαταραχή

Νευρική Βουλιμία
Picture of Αλεξάνδρα Βιρβίλη

Αλεξάνδρα Βιρβίλη

Η Αλεξάνδρα Βιρβίλη είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος στην Ηγουμενίτσα. Διαθέτει μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Διατροφή, είναι πιστοποιημένη Master Practitioner στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών και η διδακτορική της διατριβή σχετίζεται με την διατροφή στα αυτοάνοσα νοσήματα.

Η Ψυχογενής Βουλιμία αποτελεί μια αθόρυβη διαταραχή πρόσληψης τροφής που όμως μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές για την υγεία.

Ο Βρετανός ψυχίατρος Jerald Russel, ήταν ο πρώτος που εισήγαγε τον όρο το 1979 αν και αναφορές για την συγκεκριμένη συμπεριφορά υπάρχουν ακόμα και από τον 18ο αιώνα.

Πρόκειται για μια ψυχική πάθηση επίσημα αναγνωρισμένη από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία, η θεραπεία της οποίας απαιτεί ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας.

Τι κάνει ένα άτομο με Βουλιμία

Η Βουλιμία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας τροφής σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ένα βουλιμικό άτομο, κατά την διάρκεια του επεισοδίου νιώθει πως δεν μπορεί να σταματήσει ή να ελέγξει τον εαυτό του. Ταυτόχρονα,  κυριαρχείται από ενοχές και αυτός είναι και ο λόγος που επιδικώκει να είναι μόνο του κατά την υπερφαγία. 

Μετά τα βουλιμικά επεισόδια, κυριαρχούν αισθήματα δυσφορίας και ακολουθούν αντιρροπιστικές συμπεριφορές όπως η έντονη γυμναστική, η νηστεία, η πρόκληση εμετού και η χρήση διουρητικών η καθαρτικών φαρμάκων. Σκοπός όλων αυτών των συμπεριφορών, είναι να αποβληθούν οι θερμίδες που έχουν καταναλωθεί.

Πολυάριθμές επιστημονικές μελέτες έχουν επισημάνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των βουλιμικών ασθενών είναι γυναίκες στην εφηβεία και στην πρώιμη ενήλικη ζωή.

Τύποι Βουλιμίας

Υπάρχουν δυο τύποι βουλιμίας, ο καθαρτικός και ο μή καθαρτικός.

Στον καθαρτικό τύπο, το άτομο μετά το υπερφαγικό επεισόδιο συστηματικά οδηγείται στην πρόκληση εμετού και την κατάχρηση καθαρτικών ή διουρητικών φαρμάκων.

Αντίθετα, στον μη καθαρτικό τύπο, το βουλιμικό άτομο μετά το υπερφαγικό επεισόδιο δεν χρησιμοποιεί μεθόδους κάθαρσης αλλά κάνει έντονη νηστεία και υπερβολική άσκηση.

Διαγνωστικά κριτήρια της Βουλιμίας

Η διάγνωση της Νευρικής Βουλιμίας γίνεται σύμφωνα με τα κριτήρια διάγνωσης του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειρίδιου Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5).

Αναλυτικότερα, τα κριτήρια αυτά αναφέρουν:

  • Η ποσότητα τροφής να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα κατανάλωναν τα περισσότερα άτομα στην ίδια χρονική περίοδο
  • Το επεισόδιο υπερφαγίας να διαρκεί μέχρι 2 ώρες
  • Να υπάρχει απώλεια ελέγχου κατά την υπερφαγία, δηλαδή το άτομο να αδυνατεί να σταματήσει τον εαυτό του
  • Μετά το υπερφαγικό επεισόδιο, να ακολουθούν επαναλαμβανόμενα ακατάλληλες αντισταθμιστικές συμπεριφορές για την απομάκρυνση των περιττών θερμίδων
  • Τα υπερφαγικά επεισόδια και οι αντισταθμιστικές συμπεριφορές να εμφανίζονται, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για 3 μήνες
  • Οι ασθενείς να αξιολογούν τον εαυτό τους αποκλειστικά από το βάρος και το σχήμα του σώματος τους

Γιατί προκαλείται η Βουλιμία

Οι αιτίες που οδηγούν στην εμφάνιση της πάθησης δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως και υπάρχουν διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην Βουλιμία.

Η οικογένεια και η συμπεριφορά των γονιών φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, μια μητέρα που ασχολείται υπερβολικά με το βάρος της, φαίνεται να σχετίζεται με την ύπαρξη διατροφικής διαταραχής σε κάποιο από τα παιδιά της.  

Ακόμη, η κοινωνική πίεση ιδιαίτερα στις γυναίκες για αδύνατο σώμα είναι ένα σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη Βουλιμίας. Ωστόσο, υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που υποστηρίζουν και την κληρονομικότητα της διαταραχής.

Συνέπειες

Η Βουλιμία όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, είναι μια βουβή Διαταραχή. Οι συνέπειες της όμως μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρές με εξίσου σοβαρές επιπλοκές για την υγεία.

Οι πιο συχνές από αυτές είναι τα καρδιακά προβλήματα, οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές, η αφυδάτωση, τα οδοντικά προβλήματα λόγω του εμετού καθώς και διάφορα άλλα γαστρεντερολογικά προβλήματα. Ακόμη, τα βουλιμικά άτομα εμφανίζουν πόνο ή φλεγμονές στον λαιμό, νιώθουν εξάντληση και έχουν μειωμένη ενέργεια, σπασμένα νύχια όπως επίσης και αφυδατωμένα μαλλιά και δέρμα.

Στις γυναίκες με Νευρική Βουλιμία επιπρόσθετα, παρατηρούνται διαταραχές ή απουσία της εμμήνου ρύσεως.

Στον ψυχολογικό τομέα, τα άτομα με Βουλιμία παρουσιάζουν αυξημένο άγχος, έχουν διαπραγμένη εικόνα σώματος ενώ μπορεί να εμφανίσουν και κατάθλιψη.

Πώς θεραπεύεται η Νευρική Βουλιμία

Η Ψυχογενής Βουλιμία θεραπεύεται με την κατάλληλη υποστήριξη από ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας.

Η βάση της θεραπείας είναι ένας Διατροφολόγος και ενδεχομένως ένας Ψυχολόγος, αμφότεροι εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών.

Η θεραπεία είναι μία μακροχρόνια διαδικασία, στην οποία συχνά το άτομο θα κάνει υποτροπές. Όσο πιο νωρίς όμως ξεκινήσει η αντιμετώπιση, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι και ταυτόχρονα θα αποφευχθούν οι μακροχρόνιες επιπλοκές.

Ιδιάζουσας σημασίας είναι, να αναγνωρίσει ο ασθενής το πρόβλημα, για διευκολυνθεί η συνεργασία μεταξύ του θεραπευομένου και της θεραπευτικής ομάδας.

Σε κάποιες περιπτώσεις, λόγω ταυτόχρονης παρουσίας παραπάνω του ενός νοσημάτων, μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή. Τέλος, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη.

Επιστημονική υποστήριξη στην θεραπεία Βουλιμίας

Παρατηρείτε συμπτώματα Νευρικής Βουλιμίας σε εσάς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο;

Το Διαιτολογικό γραφείο μας μπορεί να σας βοηθήσει. Είμαι Διαιτολόγος Διατροφολόγος στην Ηγουμενίτσα, πιστοποιημένη Master Practitioner στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών όπως η Βουλιμία και γνωρίζω τα πρωτόκολλα της θεραπείας που πρέπει να ακολουθηθούν.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top