Η Αδηφαγική Διαταραχή δεν είναι απλά μια δυσκολία με το φαγητό αλλά μια αόρατη μάχη με συναισθηματικά τέρατα.
Φαντάσου να είσαι συνεχώς σε μια εσωτερική πάλη με τον εαυτό σου όπου το φαγητό είναι ο μόνος τρόπος σου να ξεφύγεις. Για πολλούς, η συγκεκριμένη διαταραχή πρόσληψης τροφής είναι η ατέρμονη προσπάθεια να βρούν ανακούφιση μέσω της τροφής ενώ η ενοχή και η ντροπή ακολουθούν στενά.
Κάθε μπουκιά μπορεί να προσφέρει πρόσκαιρη παρηγοριά, αλλά και να κρύψει έναν βαθύτερο πόνο.
Τι ακριβώς είναι η Αδηφαγική Διαταραχή
Η Αδηφαγική Διαταραχή ή binge eating disorder (BED) αποτελεί την πιο συχνή διαταραχή πρόσληψης τροφής.
Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενη κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα, συνοδευόμενη από αίσθημα απώλειας ελέγχου. Ο όρος υπερφαγία αφορά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού συνδυαστικά με αίσθηση απώλειας ελέγχου της κατανάλωσης.
Η Αδηφαγική Διαταραχή προστέθηκε στο Diagnostic and Statistical Manual of Μental Disorders (DSM) το 2013 και στη Διεθνή Ταξινόμηση Νοσημάτων (ICD) το 2019. Η ηλικία έναρξης της φαίνεται να είναι κατά την ύστερη εφηβεία, με μέση ηλικία τα 23 έτη.
Τα περισσότερα ερευνητικά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι ο αριθμός των κοριτσιών με υπερφαγία είναι διπλάσιος από των αγοριών.
Πώς γίνεται η διάγνωση της Αδηφαγικής Διαταραχής
Το DSM-5 ορίζει την Αδηφαγική Διαταραχή με βάση τα παρακάτω κριτήρια:
- Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αίσθημα απώλειας ελέγχου
- Κατανάλωση τροφής γρήγορα
- Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής παρά την έλλειψη πείνας
- Κατανάλωση τροφής μέχρις αισθήματος αίσθησης υπερφόρτωσης
- Κατανάλωση τροφής μόνος ή κρυφά για να αποφευχθεί η παρατήρηση από άλλους
- Αίσθηση αηδίας ή ενοχής μετά την κρίση
- Οι κρίσεις υπερφαγίας συμβαίνουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για 3 μήνες ή περισσότερο
Η Αδηφαγική Διαταραχή δεν οφείλεται σε άλλες οργανικές ή ψυχιατρικές καταστάσεις όπως η Νευρική Ανορεξία ή η Νευρική Βουλιμία, και δεν σχετίζεται με τη χρήση ουσιών ή φαρμάκων.
Η διάγνωση της χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και πολλές φορές η συγκεκριμένη νόσος δεν διαγιγνώσκεται για πολλά χρόνια. Τα άτομα με Αδηφαγική Διαταραχή κάνουν τα υπερφαγικά επεισόδια κρυφά και δεν εκδηλώνουν τι αισθάνονται.
Στα παιδιά και τους εφήβους η διάγνωση είναι σημαντικά δύσκολη. Σε γενικές γραμμές, η διάγνωση της Αδηφαγικής Διαταραχής πρέπει να γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας.
Αίτια της Αδηφαγικής Διαταραχής
Η Αδηφαγική Διαταραχή είναι μια περίπλοκη ψυχική διαταραχή που προκύπτει από την αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων.
Τα αιτία της μπορεί να περιλαμβάνουν γενετικούς, βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες και οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την ανάπτυξη της περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά όπως η ευαισθησία, η τελειομανία και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Επίσης, οι πολιτισμικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο. Συγκεκριμένα, οι πολιτισμικές πιέσεις για αδύνατο σώμα συνδέονται με την ομορφιά και την κοινωνική αντίληψη.
Η Αδηφαγική Διαταραχή φαίνεται να έχει ισχυρή κληρονομικότητα, ενώ παράλληλα το διαταραγμένο εντερικό μικροβίωμα συμβάλλει στην εμφάνισή της.
Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες περιλαμβάνουν θέματα σεξουαλικότητας, αρνητική εικόνα σώματος, κατάχρηση αλκοόλ ή τραύματα από την παιδική ηλικία.
Η στάση της οικογένειας απέναντι στο βάρος και τη διατροφή μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη της διαταραχής. Πχ. οι γονείς που εκφράζουν δυσαρέσκεια για το σώμα τους και ακολουθούν δίαιτες επηρεάζουν αρνητικά τα παιδιά και τους εφήβους.
Η παρουσία παχυσαρκίας και προβλημάτων σίτισης συνδέεται άμεσα με την εκδήλωση της διαταραχής.
Εκλυτικοί και διαιωνιστικοί παράγοντες
Οι εκλυτικοί παράγοντες περιλαμβάνουν γεγονότα που προκάλεσαν έντονη ενασχόληση με το σχήμα του σώματος και το βάρος, όπως δίαιτες αδυνατίσματος.
Τέλος, οι διαιωνιστικοί παράγοντες καθορίζουν αν η διαταραχή θα είναι παροδική ή θα έχει πιο μόνιμο χαρακτήρα. Για παράδειγμα, οι αλλαγές στο κοινωνικό περιβάλλον και οι συνέπειες της διαταραχής στην φυσιολογική και ψυχική υγεία του ατόμου.
Σε κάθε περίπτωση, αν θα αναπτυχθεί Αδηφαγική Διαταραχή εξαρτάται από το πώς και ποιοι από αυτούς τους παράγοντες θα συνδυαστούν.
Αδηφαγική Διαταραχή και συνέπειες
Η Αδηφαγική Διαταραχή σχετίζεται με πλήθος σοβαρών ιατρικών καταστάσεων.
Οι πιο κοινές συνέπειες περιλαμβάνουν την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο. Επιπλέον, η Αδηφαγική Διαταραχή συχνά συνδέεται με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικό σύνδρομο και οι μελέτες δείχνουν ότι έως και το 20% των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ενδέχεται να έχουν μια διατροφική διαταραχή που δεν έχει εντοπιστεί.
Η Αδηφαγική Διαταραχή συνδέεται επίσης με αυξημένα επίπεδα αυτοάνοσων νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και καρκίνου και οι ασθενείς συχνά παρουσιάζουν γαστρεντερικά προβλήματα. Ακόμη, μπορεί να σχετίζεται με αναπνευστικά και μυοσκελετικά προβλήματα ενώ συνδέεται επίσης με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας.
Συχνά, οι ασθενείς με Αδηφαγική Διαταραχή παρουσιάζουν και ψυχικές καταστάσεις, όπως διαταραχές διάθεσης, άγχος, κατάθλιψη, αυτοκτονικές σκέψεις και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η πάθηση αυτή συνυπάρχει με διαταραχή οριακής προσωπικότητας και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).
Τέλος, είναι συχνό οι ασθενείς με Binge Eating Disorder να αναπτύσσουν πιο σοβαρές διατροφικές διαταραχές, όπως η Νευρική Ανορεξία ή η Νευρική Βουλιμία.
Αντιμετώπιση και θεραπεία της Αδηφαγικής Διαταραχής
Η θεραπεία της Αδηφαγικής Διαταραχής μπορεί να προϋποθέτει συνεργασία μεταξύ Διαιτολόγου και Ψυχολόγου με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές.
Η βάση της θεραπείας είναι ο ειδικά εκπαιδευμένος Διατροφολόγος και ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι η μείωση ή η διακοπή των επεισοδίων υπερφαγίας και της σχετικής ψυχολογικής επιβάρυνσης. Επιπλέον, στόχος είναι η βελτίωση της διάθεσης, των ψυχιατρικών συμπτωμάτων, των μεταβολικών δεικτών και της ποιότητας ζωής.
Η απώλεια βάρους δεν αποτελεί κύριο στόχο, καθώς η επικέντρωση σε αυτήν μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Για άτομα με ήπια έως μέτρια συμπτώματα, οι θεραπευτικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τη γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και τη διαπροσωπική ψυχοθεραπεία (IPT).
Η CBT εστιάζει στη θέσπιση τακτικών διατροφικών συνηθειών και στην αντιμετώπιση δυσλειτουργικών αντιλήψεων για το σχήμα και το βάρος του σώματος. Η IPT, στοχεύει στη βελτίωση των κοινωνικών παραγόντων που προκαλούν αρνητικά συναισθήματα και στην μείωση των παραγόντων που διατηρούν την υπερφαγία.
Για ενήλικες με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα, η αποτελεσματικότητα της φαρμακοθεραπείας υποστηρίζεται τόσο ως μονοθεραπεία όσο και σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία.
Επιστημονική υποστήριξη στην Αδηφαγική Διαταραχή
Παρατηρείτε συμπτώματα Αδηφαγικής Διαταραχής σε εσάς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο; Το Διαιτολογικό γραφείο μας μπορεί να σας βοηθήσει!
Είμαι Διαιτολόγος Διατροφολόγος στην Ηγουμενίτσα, πιστοποιημένη Master Practitioner στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών όπως η Αδηφαγική Διαταραχή και γνωρίζω τα πρωτόκολλα της θεραπείας που πρέπει να ακολουθηθούν.
Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:
- Καλέστε με στο 6956217339
- Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας στην ιστοσελίδα μου
- Στείλτε μου email στο info@virvili.gr