Διαλειμματική νηστεία και όσα πρέπει να ξέρουμε

διαλειμματική νηστεία
Picture of Αλεξάνδρα Βιρβίλη

Αλεξάνδρα Βιρβίλη

Η Αλεξάνδρα Βιρβίλη είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος στην Ηγουμενίτσα. Διαθέτει μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Διατροφή, είναι πιστοποιημένη Master Practitioner στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών και η διδακτορική της διατριβή σχετίζεται με την διατροφή στα αυτοάνοσα νοσήματα.

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα θέμα που συζητείται έντονα τον τελευταίο καιρό.

Συχνά, θα έχετε ακούσει ότι το συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο υπόσχεται πολλά, όπως μία γρήγορη απώλεια βάρους ή μια γενικότερη αποτοξίνωση του οργανισμού. Ξέρετε όμως τι είναι στην πραγματικότητα και αν είναι ωφέλιμη για την υγεία μας; Ή μήπως η διαλειμματική νηστεία είναι ακόμα μία δίαιτα-μόδα, που κρύβει και κάποιους κινδύνους;

Ας τα ξεκαθαρίσουμε.

Τι ακριβώς είναι η διαλειμματική νηστεία

Η διαλειμματική διατροφή ουσιαστικά δεν αποτελεί μια δίαιτα, αλλά ένα διατροφικό μοντέλο.

Εστιάζει στο πότε πρέπει να καταναλώνονται οι τροφές έπειτα από συγκεκριμένες περιόδους νηστείας και όχι στο τι τροφές καταναλώνονται. Υπάρχουν διάφορα μοντέλα διαλειμματικής νηστείας κάθε ένα από τα οποία έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Ακολουθουν τα δημοφιλέστερα από αυτά.

Διαλειμματική νηστεία 16:8

Η 16:8,  επιτρέπει την κατανάλωση γευμάτων μέσα σε ένα συγκεκριμένο 8ωρο την ήμερα και τις υπόλοιπες 16 ώρες προτείνει αφαγία.

Η συγκεκριμένη μορφή διαλειμματικής νηστείας, αποτελεί την συνηθέστερη, καθώς είναι η  λιγότερο περιοριστική και μπορεί κανείς να προσαρμοστεί ευκολότερα.

Διαλειμματική AFD

Στην διαλειμματική νηστεία εναλλασσόμενων ημερών (Alternate day fasting ADF), εναλλάσσονται οι ημέρες νηστείας και οι ημέρες κατανάλωσης τροφής κατά βούληση.

Τροποποιημένο σχήμα 5:2

Στο τροποποιημένο σχήμα νηστείας (5:2), 2 μη συνεχόμενες ημέρες την εβδομάδα επιτρέπεται η κατανάλωση τροφίμων με εξαιρετικά χαμηλές θερμίδες. Τις υπόλοιπες 5 ημέρες η κατανάλωση είναι κατά βούληση.

Σχήμα TRE

Η διατροφή σε περιορισμένο χρόνο (Time-Restricted Eating TRE), επιτρέπει την ελεύθερη πρόσληψη ενέργειας εντός ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος μέσα στην ημέρα.

Διαλειμματική νηστεία και οφέλη

Η ραγδαία αύξηση της δημοτικότητας της διαλειμματικής δίαιτας, οδήγησε σε μελέτες για τον προσδιορισμό των οφελών της για την υγεία.

Η διαλειμματική διατροφή λοιπόν συμβάλλει στην απώλεια βάρους, μέσω της μείωσης του λίπους και της όρεξης. Παράλληλα, προκαλεί και μια μικρή απώλεια μυϊκής μάζας. Βέβαια, δεν φαίνεται να προσφέρει καλύτερα ή γρηγορότερα αποτελέσματα απώλειας βάρους, σε σχέση με άλλες υποθερμιδικές διατροφές.

Επίσης, η διαλειμματική νηστεία οδηγεί σε αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL) και μείωση της ολικής και της κακής χοληστερόλης (LDL). Ακόμα, περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και ασθενειών που σχετίζονται με αυτήν. Φαίνεται επίσης ότι προστατεύει γενικότερα από χρόνιες ασθένεις όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2 και ενισχύει την λειτουργία του εγκεφάλου.

Τέλος, υπάρχουν δεδομένα που συσχετίζουν την διαλειμματική νηστεία με μακροζωία και με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνων.

Παρενέργειες

Η διαλειμματική νηστεία δεν προάγει την ισορροπημένη διατροφή που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κρύβει κάποιες παρενέργειες όπως αυξημένο αίσθημα πείνας, κόπωση, ευερεθιστότητα, χαμηλή συγκέντρωση, εντερικά προβλήματα και πονοκεφάλους.

Παράλληλα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εξαιτίας της αφαγίας για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκληθούν υπερφαγικά επεισόδια που σε κάποιες περιπτώσεις είναι αίτια πυροδότησης κάποιας διατροφικής διαταραχής. Έτσι, το βάρος μπορεί να ξανά αυξηθεί.

Καταλήγοντας για την διαλειμματική νηστεία

Ο ασφαλέστερος τρόπος για απώλεια βάρους και την εξασφάλιση της υγείας μας είναι να ακολουθούμε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Η διαλειμματική νηστεία φαίνεται να είναι χρήσιμη σε κάποιες περιπτώσεις όπως σε άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη. Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο διατροφικό σχήμα χρειάζεται να διερευνηθεί περισσότερο ώστε να προτείνεται σε παιδιά ή σε άτομα με ιστορικό διατροφικών διαταραχών, θηλάζουσες/ έγκυες και άτομα που νοσούν από διάφορες παθήσεις.

Πριν λοιπόν επιλέξει κάποιος να υιοθετήσει την διαλειμματική νηστεία, θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν ειδικό Διατροφολόγο για να λάβει την κατάλληλη καθοδήγηση.

Διατροφική υποστήριξη από το Διαιτολογικό γραφείο Αλεξάνδρας Βιρβίλη

Σκέφτεστε να ακολουθήσετε το μοντέλο της διαλειμματικής δίαιτας αλλά δεν γνωρίζετε πώς, και αν είναι κατάλληλο για εσάς;

Το Διαιτολογικό μας γραφείο μπορεί να σας υποστήριξει με δια ζώσης συνεδρίες αλλά και όπου και αν βρίσκεστε μέσω Online βιντεοκλήσεων. Διαθέτουμε τις γνώσεις που απαιτούνται ώστε να σας ενημερώσουμε πλήρως για τα θετικά και αρνητικά που έχει η διαλειμματική νηστεία και να σας κατευθύνουμε κατάλληλα ώστε να επιτύχετε τους στόχους σας.

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top