Λεύκη και διατροφή

Λεύκη και διατροφή
Picture of Αλεξάνδρα Βιρβίλη

Αλεξάνδρα Βιρβίλη

Η Αλεξάνδρα Βιρβίλη είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος στην Ηγουμενίτσα. Διαθέτει μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Διατροφή, είναι πιστοποιημένη Master Practitioner στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών και η διδακτορική της διατριβή σχετίζεται με την διατροφή στα αυτοάνοσα νοσήματα.

Η Λεύκη είναι μία αυτοάνοση δερματολογική, μη μεταδοτική πάθηση κατά την οποία ο οργανισμός καταστρέφει τα μελανοκύταρα του.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην παράγεται μελατονίνη και σε ορισμένα σημεία του σώματος να δημιουργούνται λευκά σημάδια ακανόνιστου σχήματος και σε διάφορα μεγέθη. Τα σημάδια αυτά, συνήθως εμφανίζονται στο πρόσωπο, στο λαιμό, στα άκρα, στα γεννητικά όργανα και στην κοιλιά.

Όπως και σε τόσες άλλες παθήσεις, η διατροφή παίζει ρόλο τόσο στην επιδείνωση, όσο και στην βελτίωση των συμπτωμάτων.

Είδη Λεύκης

Όταν τα λευκά σημάδια εμφανίζονται σε μία μόνο περιοχή του σώματος ή τμηματικά και σε άλλες, η Λεύκη χαρακτηρίζεται ήπιας μορφής.

Αντίθετα, όταν υπάρχουν λευκά σημάδια σε πολλά μέρη του σώματος ή ακόμα και σε όλο το σώμα, θεωρείται επιθετική. Η πάθηση εμφανίζεται στο 1-4% του γενικού πληθυσμού και συνήθως προσβάλλει άτομα ηλικίας 10-30 ετών και των δύο φύλων.

Όταν η Λεύκη εμφανιστεί πρώτη φορά στο δέρμα, η εξέλιξη της δεν είναι συγκεκριμένη. Μπορεί είτε να παραμείνει σταθερή για μεγάλο χρονικό διάστημα είτε να εξελιχθεί γρήγορα μέσα σε μικρό διάστημα.

Λεύκη και παιδιά

Η Λεύκη μπορεί να εμφανιστεί και στα παιδιά. Ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά που διαγιγνώσκονται με την πάθηση, έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό αυτοάνοσων νοσημάτων.

Στα περισσότερα παιδιά  εμφανίζεται συνήθως μέχρι την ηλικία των πέντε ετών και κυρίως στα κορίτσια. Η εξάπλωση της είναι παρόμοια με των ενηλίκων και μπορεί να γίνει είτε αργά είτε γρήγορα. Μάλιστα, συνήθως επηρεάζει την μία πλευρά του σώματος τους.

Στα παιδιά με Λεύκη, όπως και στους ενήλικες, δεν  υπάρχει πλήρης ίαση. Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως η καθημερινή χρήση αντηλιακού, οι κρέμες με κορτικοστεροειδή και η φωτοχημειοθεραπεία.

Γιατί εμφανίζεται η Λεύκη

Τα αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση της λεύκης δεν είναι γνωστά. Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει κατά καιρούς κάποιες θεωρίες, όπως ότι μπορεί:

  • να είναι κληρονομική ή αποτέλεσμα κάποιων γονιδίων που κληρονομούνται και επιτρέπουν τον αποχρωματισμό στο δέρμα
  • να είναι αποτέλεσμα ηλιακών εγκαυμάτων ή έντονου άγχους και στεναχώριας
  • κάποια  κύτταρα του νευρικού συστήματος να μην λειτουργούν σωστά, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν τα μελανοκύτταρα του δέρματος
  • τα μελανοκύτταρα να μην λειτουργούν φυσιολογικά και να αυτοκαταστρέφονται
  • το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, να αναγνωρίζει ως ξένα τα μελανοκύτταρα και τους επιτίθεται

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν οι θεωρίες.

Αξίζει να αναφερθεί το “φαινόμενο Koebner”, κατά το οποίο η Λεύκη εμφανίζεται σε σημείο του σώματος που έχει τραυματιστεί από γρατζουνιά, ή έγκαυμα.

Πώς αντιμετωπίζεται η Λεύκη

Η θεραπεία της Λεύκης εστιάζει περισσότερο στην ύφεση των συμπτωμάτων, δηλαδή στην αποκατάσταση του χρώματος στο δέρμα.

Σε ήπια συμπτώματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν αλοιφές με κορτικοστεροειδή. Πλέον, η καλύτερη αντιμετώπιση της πάθησης είναι η φωτοχημειοθεραπεία. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με Λεύκη λαμβάνουν ουσίες που αυξάνουν την φωτοευαισθησία και ταυτόχρονα αυξάνουν την έκθεση τους στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνεται η έκκριση της μελατονίνης.

Λεύκη και διατροφή

Η διατροφή έχει παρατηρηθεί ότι συμβάλλει στην βελτίωση της Λεύκης. Συστήνεται η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά και αρκετό νερό. 

Τα κύρια θρεπτικά συστατικά είναι η Β12 και το φυλλικό οξύ συνδυαστικά με την έκθεση στον ήλιο. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι ο ψευδάργυρος και τα ω3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην επαναφορά του χρώματος στο δέρμα των ασθενών με λεύκη.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και β-καροτένιο ενισχύουν την έκκριση μελατονίνης. Τέτοια τρόφιμα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά όπως το λάχανο, τα καρότα, οι ντομάτες, το σκόρδο, οι μπανάνες, τα μήλα, τα ραπανάκια και τα σύκα.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πολύ ωφέλιμα για τους ασθενείς με Λεύκη και ιδιαίτερα η βρώμη καθώς και υγιεινά έλαια. Κύριες πηγές αποτελούν τα ψάρια, το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί.

Τέλος, έρευνες δείχνουν ότι το βότανο ginkgo biloba επιδρά θετικά στη Λεύκη αλλά δεν αποτελεί επίσημη θεραπευτική προσέγγιση. Αντίστοιχα και ορισμένα συμπληρώματα διατροφής έχουν συνδεθεί ιδιαίτερα με την ύφεση της νόσου.

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται

Υπάρχουν κάποια τρόφιμα που θα πρέπει να αποφεύγουν οι ασθενείς με Λεύκη. Μερικά από αυτά είναι το κόκκινο κρέας, ο καφές, η ζάχαρη, τα ανθρακούχα αναψυκτικά, το λευκό ψωμί και το πρόχειρο φαγητό.

Επιστημονική υποστήριξη στην διατροφή για Λεύκης

Έχετε εμφανίσει συμπτώματα Λεύκης και επιθυμείτε να κάνετε την κατάλληλη διατροφή;

Το Διαιτολογικό γραφείο Αλεξάνδρα Βιρβίλη  εξειδικεύεται σε πλήθος αυτοάνοσων νοσημάτων και μπορεί να καταρτίσει για εσάς ένα πλήρες διατροφικό πλάνο προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες.

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top