Νευρική Ανορεξία, η πιό επικίνδυνη Διατροφική Διαταραχή

Νευρική Ανορεξία
Picture of Αλεξάνδρα Βιρβίλη

Αλεξάνδρα Βιρβίλη

Η Αλεξάνδρα Βιρβίλη είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος στην Ηγουμενίτσα. Διαθέτει μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Διατροφή, είναι πιστοποιημένη Master Practitioner στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών και η διδακτορική της διατριβή σχετίζεται με την διατροφή στα αυτοάνοσα νοσήματα.

Η Νευρική Ανορεξία (Anorexia Nervosa) αποτελεί την πιο επικίνδυνη διατροφική διαταραχή.

Χαρακτηρίζεται από υπερβολική ενασχόληση του ατόμου με την τροφή, το βάρος και την εικόνα σώματος γενικότερα με αποτέλεσμα να οδηγείται σε επικίνδυνες και μη λειτουργικές συμπεριφορές.

Αποτελεί την πιο επικίνδυνη διαταραχή πρόσληψη τροφής και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας ή ακόμα και θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

Τι κάνει ένα άτομο με Ανορεξία

Ένα ανορεξικό άτομο εμφανίζει διαστρεβλωμένη εικόνα για το σώμα του και έντονο φόβο για αύξηση του σωματικού του βάρους.

Προσπαθεί να επιτύχει απώλεια κιλών μέσω της δίαιτας, της υπερβολικής άσκησης και της χρήσης καθαρτικών, διουρητικών και άλλων φαρμάκων. Η κατάσταση αυτή έχει αντίκτυπο προφανώς τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική υγεία του.

Οι ασθενείς με Νευρική Ανορεξία δεν αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει πρόβλημα, παρά τα σωματικά συμπτώματα της πάθησης. Συνεχίζουν την προσπάθεια τους ακόμα και όταν το βάρος τους έχει φτάσει σε πολύ πιο χαμηλά από το κατώτερο του φυσιολογικού επίπεδα. Θεωρούν μάλιστα το χαμηλό βάρος θετικό επίτευγμα και αυτό αυξάνει την αυτοπεποίθηση τους.

Η Nευρική Aνορεξία εμφανίζεται κυρίως σε κορίτσια εφηβικής ηλικίας και νεαρές γυναίκες. Πιο σπάνια μπορεί να εμφανιστεί σε μεταμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Όσο αφορά τα αγόρια, ο επιπολασμός είναι πολύ μικρότερος σε οποιαδήποτε ηλικία.

Διαγνωστικά κριτήρια

Με βάση την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία τα διαγνωστικά κριτήρια της Nευρικής Aνορεξίας είναι τα εξής:

  1. Περιορισμός της πρόσληψης τροφής οδηγώντας σε σημαντικά μειωμένο βάρος για την ηλικία, την αναπτυξιακή πορεία και τη σωματική υγεία
  2. Έντονος φόβος αύξησης του σωματικού βάρους, ακόμα και όταν κάποιος είναι ελλιποβαρής
  3. Διαταραχή στον τρόπο που βλέπει κάποιος το βάρος και το σχήμα του σώματος του. Υπερβολική αξιολόγηση του βάρους και του σχήματος του σώματος, απόρριψη της σοβαρότητας του τρέχοντος χαμηλού σωματικού βάρους, διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος

Tύποι Aνορεξίας

Υπάρχουν 2 τύποι Νευρικής Ανορεξίας, ο περιοριστικός και ο υπερφαγικός/καθαρκτικός.

Στον περιοριστικό τύπο, το άτομο με Aνορεξία κατά τη διάρκεια του επεισοδίου δεν εκφράζει αναγκαστικά υπερφαγική ή καθαρτική συμπεριφορά (πχ αυτοπροκαλούμενος εμετός, χρήση υπακτικών, διουρητικών, υποκλυσμών).

Στον υπερφαγικό/καθαρκτικό τύπο, το ανορεξικό άτομο εμπλέκεται υποχρεωτικά σε υπερφαγικά επεισόδια και καθαρτική συμπεριφορά.

Γιατί προκαλείται η Ανορεξία

Οι αιτίες εμφάνισης της Νευρικής Ανορεξίας ποικίλουν και είναι πολυπαραγοντικές.

Υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που σχετίζουν την Ανορεξία με παράγοντες όπως η κληρονομικότητα και η προσωπικότητα με καταναγκαστικά και αγχώδη/ τελειοθηρικά χαρακτηριστικά.

Επίσης, υπάρχουν επαγγέλματα όπως τα μοντέλα, οι ηθοποιοί κλπ. που η επιτυχία συνδέεται με το σωματικό βάρος. Αντίστοιχα, και πολλοί αθλητές σε υψηλό επίπεδο πιέζονται να διατηρούν ένα πολύ χαμηλό βάρος, για να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό.

Ακόμη, η κοινωνική πίεση ιδιαίτερα στις γυναίκες για να διατηρήσουν ένα ισχνό σώμα μέσω της δίαιτας αποτελεί παράγοντα για την εμφάνιση της διαταραχής. Τέλος, η επιβράβευσηγια την απώλεια του βάρους και η ενθάρρυνση για δίαιτα μπορεί να οδηγήσει στην Ανορεξία.

Συνέπειες της Ανορεξίας

Η Νευρική Ανορεξία συνδέεται με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική υγεία των ασθενών. Όσο περισσότερο νοσεί κάποιος, τόσο σοβαρότερες μπορεί να είναι οι συνέπειες της πάθησης.

Τα συμπτώματα οφείλονται στον παρατεταμένο υποσιτισμό και πλήττουν το σώμα στο σύνολο του. Μπορεί να εμφανιστούν μετά από μήνες ή κατά την διάρκεια της νόσησης.

Σωματικές συνέπειες

Στις σωματικές επιπτώσεις της Ανορεξίας ανήκουν η βραδυκαρδία/αρρυθμίες, η υπόταση, η αφυδάτωση και τα αφυδατωμένα χείλη.

Τα ανορεξικά άτομα μπορεί να έχουν αυξημένη ευαισθησία στο κρύο, εύθραυστα νύχια, να παρουσιάζουν αυξημένη τριχοφυία και ανεπαρκή ανάπτυξη του σώματος ενώ μπορεί να εμφανιστεί και οστεοπενία–οστεοπόρωση.

Επιπρόσθετα, ως συνέπεια Ανορεξίας μπορεί να προκληθεί δυσκοιλιότητα, φουσκώματα και πόνος στο στομάχι, διαταραχές ύπνου, χαμηλή ανοσοποιητική λειτουργία, έντονες ηλεκτρολυτικές διαταραχές και μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα.

Ψυχικές συνέπειες Ανορεξίας

Ως ψυχικές συνέπειες της Ανορεξίας, αναφέρονται η έλλειψη συγκέντρωσης και η κακή μνήμη, αύξηση εμμονών και νευρικότητας, η συναισθηματική αστάθεια καθώς και οι εναλλαγές στη διάθεση και η οξυθυμία.

Πώς θεραπεύεται η Νευρική Ανορεξία

Η θεραπευτική  αντιμετώπιση της Aνορεξίας είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα της κατάστασης. Είναι μια διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα, αργή και με υποτροπές, ωστόσο είναι εφικτή.

Απαιτείται η προσέγγιση του προβλήματος από διεπιστημονική ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων Επαγγελματιών Υγείας, η οποία περιλαμβάνει Ιατρό, Διατροφολόγο, Ψυχολόγο και Καθηγητή Φυσικής Αγωγής.

Ο ρόλος του Διαιτολόγου Διατροφολόγου στην θεραπεία της Νευρικής Ανορεξίας είναι πολύ σημαντικός. Είναι ο αρμόδιος επιστήμονας για την αποκατάσταση των διαστρεβλωμένων απόψεων σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά και την σταδιακή θρέψη του ατόμου.

Ο ρόλος της οικογένειας

Στην θεραπεία της Ψυχογενούς Ανορεξίας είναι ιδιάζουσας σημασίας επίσης και ο ρόλος της οικογένειας.

Η επανα-οργάνωση της και η καθοδήγηση από τους ειδικούς για την αντιμετώπιση της επιδρούν σημαντικά στην πορεία της νόσου. Ιδιαίτερα στην εφηβεία, η οικογένεια μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην μείωση των συμπτωμάτων της διαταραχής.

Υπεύθυνη υποστήριξη για την θεραπεία Ανορεξίας

Παρατηρείτε συμπτώματα της Ανορεξίας σε εσάς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο;

Το Διαιτολογικό γραφείο μας μπορεί να σας βοηθήσει. Είμαι Διαιτολόγος Διατροφολόγος στην Ηγουμενίτσα και πιστοποιημένη Master Practitioner στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών όπως η Νευρική Ανορεξία.

Γνωρίζω τα πρωτόκολλα της θεραπείας που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να τεθούν οι βάσεις της θεραπείας στην συγκεκριμένη διαταραχή πρόσληψη τροφής. Να έχετε υπόψιν ότι κάθε μέρα στην Ανορεξία μετράει! Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top